Hubni s houbou

11.02.2015 11:08
  
Studia zdraví BERÁNEK                                                   Brno - Vranovice - Břeclav

Motto: "Měníme životy lidí "
 

 HUBNI S HOUBOU - houby nám pomáhají radostně hubnout


houby_1.jpg Vášniví houbaři prožívají právě houbařské šílenství

       Pokud prožíváte jako já nejen několika denní houbařské jídelní orgie, ale v roce houbařské hojnosti konzumujete mražené či sušené houby i v průběhu roku, stojí za to se zamyslet nad tím, jak si rozumí houby a hubnutí. Velkým kladem je, že houby nesbíráte za jízdy autem, ale než je nasbíráte, nachodíte pár kilometrrů. V Čechách rostou desítky druhů bub, které nám mohou zpestřit jídelníček při hubnutí. Houby nejsou jen pochutinou, ale mají i určitou výživovou hodnotu. Obsahují průměrně tři procenta bílkovin, obsah tuků a jednoduchých sacharidů je zanedbatelný. Významný je však obsah vitamínů (skupiny B, někdy i E, D a C a karotenů) a minerálních látek. 


houby_3.jpg Při přidání snižujeme energetickou hodnotu pokrmů, prostě si pokrm, třeba rizoto, "houbami naředíte" nebo si je přidáte jako oblohu. 

Při zachování objemu tak snížíte energetickou hodnotu pokrmu. Houby vám opravdu mohou zpestřovat jídelníček. Můžete je přidat do omáček, polévek, salátů, nebo již zmiňovaného rizota, způsobů jejich využití je spousta. Pokud je děláte s vajíčkem, můžete nehubnoucím členům rodiny přidat více žloutků a hubnoucím více bílků. Pokud je zaplněn váš koš velkými houbami, svádí to ke smažení řízků. Hubnoucí si je alespoň otře v ubrousku a dá si na talíř rozumné množství, které si vychutná. Pokud si budete dávat na talíř z plné mísy, oči budou chtít více, než si žádá žaludek, a museli byste po lese chodit celý den, abyste zkonzumovanou energii spálili. Tak jako s každou potravinou to ani s houbami není vhodné přehánět. 


img_6999.jpg Pro radu na dobrou kondici, plno energie, zpevněnou a proštíhlenou postavu kontaktujte svého výživového poradce:

Olda BERÁNEK, www.aahubnete.webnode.cz

 

—————

Zpět