Komu smrdí cibule a česnek, tomu smrdí zdraví

11.02.2015 11:19

img_6999.jpg 6 důvodů, proč jíst cibuli. Stojí za slzy i zápach !

                                                  


cibule.jpg Za trochu slz to určitě stojí! Obyčejná cibule je doslova malou lékárničkou, kterou vždycky najdete ve vlastní spíži.

      Cibulový čaj nebo šťávu z nakrájené cibule
zasypané cukrem, či zalité medem oceníte zvlášť teď - uleví při chřipce, nachlazení a kašli.
S cibulí budeme sice trošku páchnout, ale budeme zdravější - a dokonce také štíhlejší !


 Lepší než víno

"Panenka ve stovce sukní," jak cibuli překřtila lidová poezie však pomáhá i při závažnějších chorobách. Desítky studií prokazují, že umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém - pro srdce je dokonce prospěšnější než červené víno, které se dosud tolik doporučovalo.
Snižuje hladinu cholesterolu, zamezuje kornatění cév i vytvážení sraženin a podporuje pružnost cévních stěn.
Tím zároveň přispívá k udržení správného  krevního tlaku.
Napomáhá zdravému fungování hormonů a pomáhá bojovat proti mnoha typům nádorů. Není sice lékem proti rakovině sama o sobě, ale podporuje její léčbu a působí především jako prevence.

Navíc dodá chuť při vaření každého slaného jídla, ale dá se jíst i samotná - v salátech, jako příloha k masu - a to jak syrová, tak vařená. A nejlepší je, že si spoustu svých úžasných vlastností uchová i po tepelném zpracování!


cibule1.jpg Na srdce

Účinné složky v cibuli brání vytváření usazenin v cévách a tím i jejich ucpávání. Snižují totiž hladinu cholesterolu a
krevních tuků a zároneň zlepšují funkci buněčných membrán. Přispívají tak k převenci proti infarktu a mrtvici. Zvyšuje hladinu správného druhu cholesterolu (HDL), který srdci prospívá.

Na kosti
Studie prokázaly, že cibule zvyšuje hustotu kostí, takže je obzvlášť prospěšná pro ženy po menopauze, které jsou náchylné k osteoporoze. Každodenní konzumace jim pomůže snížit riziko zlomenin. Prospívá také pojivovým tkáním, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky.

Proti obezitě a cukrovce
Obsahuje také látky, především chrom, které ovlivňují hladinu krevního cukru, což z ní činí důležitý prostředek proti cukrovce a obezitě. Jistěže z ní nezhubnete, ale omezuje vstřebávání tuků a cukrů, což pomáhá.

Proti zánětům
Už malá porce dokáže snížit aktivitu makrofágů, které spouští širokou škálu zánětlivých procesů. Antioxidanty, obsažené v cibuli, poskytují protizánětlivé látky. Cibule obsahuje také velkou porci vitamínu C, který podporuje celkovou úroveň imunitního systému.

Proti rakovině
Stačí trocha, ale zato pravidelně, a máte spolehlivého spojence v prevenci proti mnoha druhům rakoviny, především střev, hrtanu a vaječníků. Způsobuje to silný antioxidant quercetin.

Pro další výhody
Zelené výhonky jsou plné vitamínu A, takže je jezte co nejčastěji! Cibule v jakékoli podobě pak působí antibakteriálně. Snižuje také riziko vytvoření žaludečních vředů. Když šťávu nebo jen rozkrojenou půlku cibule přiložíte na místo poštípané od hmyzu, zabráníte otoku i bolestivému pálení.

 

—————

Zpět